Despre Sf .Nicolae

Foto:parohiaberceni.blogspot.com
Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit "Făcătorul de Minuni", păstrând şi rolul de Moş pentru copii.

     A fost singurul fiu al lui Theofan şi al Nonnei, oameni de rang înalt şi foarte bogaţi din cetatea Patarelor Lichiei,. Sf. Nicolae este nepotul  Episcopului Patarelor,Nicolae, de la care a deprins viaţa duhovnicească.
        După moartea părinţilor, Sfântul Nicolae a împărţit toată colosala avere moştenită săracilor, nepăstrând pentru sine absolut nimic. Preot fiind în Pătară, el s-a făcut tuturor vestit şi fără să vrea prin a sa milostenie de pomină, pe care o făcea ascunzând cu grijă fapta cea bună, după cuvântul Domnului: Să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta (Matei 6: 3).
         S-a gândit apoi sa treacă în sihăstrie şi-n tăcere până la sfârşitul vieţii dar, un glas din cer  i-a zis: ''Nicolae, în mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine''. Din clipa aceea ,Sf.Nicolae a umblat prin mijlocul poporului ca un înger al lui Dumnezeu. El a fost socotit sfânt de popor chiar din timpul vieţii lui, şi chiar din timpul vieţii lui oamenii chemau cu credinţă numele lui întru necazuri şi se mântuiau. El venea şi în vis şi aievea înaintea celor care chemau cu credinţă numele lui, şi îi ajuta uşor şi grabnic, fie că aceia se aflau aproape sau foarte departe.
[ din Proloagele de la Ohrida ]

Niciun comentariu: